Bas

Een passie voor mens en dier

Bas is 24 jaar oud, heeft PDD-nos en woont op een woongroep. In 2013 begon Bas zijn buurvrouw te helpen met kleine huishoudelijke klusjes en tuinieren. Hij heeft dit jaren voor en met haar gedaan. In die periode kwam Bas erachter dat hij zijn handen graag vuil maakte en begon hij aan een nieuwe hobby: caviahokken maken. Het liefst multifunctionele. Het is de bedoeling dat de dierenhokken uit gerecycled materiaal gaan bestaan. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds zijn passie. In de toekomst wil hij daar het liefst zijn beroep van maken. Maar waarom caviahokken? Bas vertelt dat hij een enorme passie voor dieren heeft, in het bijzonder knaagdieren. Hij vindt het welzijn van de beestjes belangrijk en wil zijn dierenhokken op zo’n manier creëren dat het voor de eigenaar van het dier makkelijk en handig is om het verblijf te onderhouden.

Een grote leerweg 

Bas ervaart dat hij op de werkplaats geaccepteerd wordt en goede ondersteuning krijgt. Hij vindt zijn collega’s aardig, iets waar hij veel waarde aan hecht. Ondanks dat hij het soms lastig vindt dat hij op sommige momenten veel vragen heeft, weet hij wat hij nodig heeft en dit durft hij aan te geven. Zo vindt hij het heel fijn als zijn omgeving hem duidelijkheid biedt, Bas komt dan tot zijn recht. Dit is nodig, want vanaf het moment dat Bas op zijn 9e werd gediagnosticeerd met PDD-nos, noemt hij zijn carrière één grote leerweg.

“Ik heb vroeger altijd gezegd: de maatschappij rijdt op de hoofdrijbaan met 130 kilometer per uur iedereen voorbij. Ik ga met 80 over de ventweg. Ik heb wel een redelijk tempo, maar ik kan niet ‘meerijden’ met de maatschappij.”
– Bas

Treinspotter

Naast knaagdieren heeft Bas nog een passie, namelijk treinspotten en modeltreinen op schaal maken. Hij maakt graag foto’s en filmpjes van voorbijkomende treinen op het station en thuis bouwt hij verschillende spoorwegen op schaal na. Hiervoor reist hij dan bijvoorbeeld naar Amersfoort, waar hij vervolgens anderhalf uur lang filmt. Het beeldmateriaal bewerkt hij tot filmpjes en die plaats hij op het internet. Zelf noemt hij zijn beelden amateuristisch, maar zijn collega spreekt dit tegen.

De toekomst

Bas hoopt in de toekomst samen met zijn vriendin de productie van zijn dierenhokken waar te kunnen maken binnen het bedrijf De Winkel Die Werkt, waar hij nu werkzaam is. Hij hoopt dat hij hierin zelf een onderneming kan starten.